Стабільні, пластичні, високоврожайні — гібриди кукурудзи, які не підведуть у стресових умовах
12/2022

Стабільні, пластичні, високоврожайні — гібриди кукурудзи, які не підведуть у стресових умовах

Нові часи — нові потреби. Якщо ще кілька років тому перевагою номер один у виборі гібридів кукурудзи була врожайність, то із подорожчанням енергоносіїв, а нині – і у зв’язку із їх низькою доступністю, на перший план виходить здатність гібрида віддавати вологу. В умовах нестабільного клімату, що змінюється, не менш важлива характеристика кукурудзи — стресостійкість. Крім того, нинішня економічна ситуація в Україні змушує господарства рахувати кожну копійку і звертати увагу на гібриди, що лояльно реагують на мінімальні технології. На ринку з’являється чимало гібридів-новинок, і про деякі з них, що відповідають потребам часу, водночас за більш сприятливих умов проявляючи максимальний потенціал, розповімо просто зараз.

Чемпіонат як лакмусовий папірець

Західноукраїнський чемпіонат на кращий гібрид кукурудзи, який традиційно — увосьме — провели на демополях ПАП «Агропродсервіс» на Тернопільщині, окреслив перелік гібридів-лідерів, що здатні показати хороші результати навіть за дуже несприятливих, як цьогоріч, погодних умов, а також — складних економічних та логістичних обставин.

Попри воєнний стан, цьогорічний Чемпіонат об’єднав 18 компаній, які презентували на конкурс 152 гібриди кукурудзи. Всі гібриди були висіяні на одному масиві, росли під впливом однакових природних чинників, отримали ідентичний догляд, і це дає змогу агровиробникам побачити переваги того чи іншого гібрида в певних кліматичних умовах. Аграрій із багаторічним досвідом, генеральний директор ПАП «Агропродсервіс» Андрій Баран, зокрема, зауважує,  що «таке дослідження дуже важливе для керівників та спеціалістів, для того, щоб ухвалити правильне рішення, які гібриди вирощувати та отримувати для себе кращий економічний ефект».

 

Кукурудза: у топі характеристик — посухостійкість та пластичність

Щороку під час Чемпіонату на кращий гібрид кукурудзи ми визначали переможців у трьох номінаціях — відповідно до груп стиглості: ФАО до 260 – ранньостиглі, від 260 до 300 — середньостиглі та ФАО понад 310 — пізньостиглі гібриди, — розповідає Любов Джурик, агроном-консультант із насінництва ПАП «Агропродсервіс». — Два роки тому введено ще одну номінацію — гібрид із найкращою вологовіддачею — для гібридів із ФАО понад 300. Переможців усіх номінацій визначають за заліковою врожайністю та вологістю зерна.

Цікаво, що саме новий гібрид компанії RAGT Semences – РЖТ ЕККЗАКТ (ФАО 300) – став абсолютним чемпіоном у категорії ФАО 260–300: серед 53 інших гібридів-конкурентів він показав найвищий результат урожайності – 116,87 ц/га у заліковій вазі.

У компанії «РАЖТ Семенс Україна» не здивовані результатом — перемога, кажуть, цілком заслужена, адже в зв’язку із глобальним потеплінням селекціонери французької компанії RAGT Semences створюють стресостійкі гібриди, які дають змогу досягти успіху навіть за несприятливих погодних умов, придатні для вирощування як за традиційної, так і за мінімальної та нульової технології обробітку ґрунту.

Упродовж останніх сезонів українські аграрії вже відчули, як впливають на врожайність природні «гойдалки»: то холодні весни зі зворотними заморозками, то високі температури та недостатня кількість вологи, чи надмірні дощі, що випадають у стислі терміни. Сільгоспвиробники приглядаються до пластичних гібридів, які краще витримують такі негаразди.

 

Цьогоріч погодні умови в Україні дуже особливі, можна сказати, унікальні, — розмірковує Любов Джурик. — Як весняний, так і літній періоди вирізнялися значною нестачею вологи. В окремих регіонах, де під час ранньої вегетації рослин взагалі не було дощу, кукурудза навіть не викинула волоті й не сформувала качан. Нас це оминуло, але й на наших посівах засушливий сезон дався взнаки — якби не вересневі дощі, то врожай би був украй низьким — саме вони «підтягнули» врожайність. Хоча цього року кукурудза й не дала настільки високих результатів, як торік, але в розрізі врожайності останніх років виглядає досить добре.

 

РЖТ ЕККЗАКТ – новий лідер у зоні достатнього та середнього зволоження з високим потенціалом урожайності

Наприкінці сезону погода підкинула аграріям ще одне випробування — рясні затяжні опади у жовтні й листопаді, які зашкодили якості врожаю. На той час кукурудза вже припинила вегетацію, але не змогла віддати надлишкову вологу, оскільки не було достатньої кількості тепла. За таких обставин добре себе проявили гібриди середньої групи стиглості із ФАО 260-300, у яких, на думку агронома з насінництва Любові Джурик, складається оптимальний баланс урожайності та вологовіддачі. Нині це співвідношення — одне із визначальних у виборі гібридів, адже досушування, а надто в умовах тотальної економії енергоносіїв, негативно позначається на економіці кукурудзи. З цього погляду гібрид РЖТ ЕККЗАКТ — один із вигідних для вирощування: високий потенціал урожайності, прекрасна реакція на інтенсивну технологію вирощування, висока холодостійкість у поєднанні з доброю посухостійкістю та вологовіддачею дають можливість повністю реалізувати потенціал урожайності.

Гібрид РЖТ ЕККЗАКТ (ФАО 300) — нова пропозиція у портфелі компанії RAGT Semences, — зауважує Максим Гаврилюк, менеджер зі співпраці з ключовими клієнтами в Західному регіоні ТОВ «РАЖТ Семенс Україна». — Він адаптований для території Західної України, де є достатній та середній рівень зволоження, це пластичний гібрид із високим потенціалом урожайності.

Гібрид характеризується чудовою вологовіддачею, має зубовидний тип зерна. На цьогорічному Чемпіонаті на кращий гібрид кукурудзи в ПАП «Агропродсервіс», у непростих умовах, які  пережили рослини цього сезону, РЖТ ЕККЗАКТ зайняв перше місце серед 53 гібридів у своїй групі стиглості – з урожайністю 116,87 ц/га у заліковій вазі.

 

Всі гібриди ростуть в однакових умовах — разом їх сіємо, доглядаємо, збираємо — але генетика у всіх різна — створюючи гібрид РЖТ ЕККЗАКТ, селекціонери підібрали вдалі характеристики, — виокремлює корінну перевагу Любов Джурик. — Зважаючи на холодну та дощову пізню осінь, він не встиг повністю віддати вологу, і все ж виявився найкращим із понад 50-ти гібридів у групі середньостиглих за сукупністю показників.

Генетичні особливості дають можливість сіяти гібрид РЖТ ЕККЗАКТ як за нульового обробітку ґрунту — у нього потужна коренева система і швидкий початковий ріст, так і за мінімального, чи із залученням високотехнологічних складових. Цей гібрид більш інтенсивний, чудово реагує на високі норми міндобрив і не залишиться у боргу — віддячить за них максимальним приростом урожаю. Про це свідчить досвід вирощування РЖТ ЕККЗАКТ в Україні.

 

 

 Гібрид характеризується чудовою посухостійкістю, холодостійкістю і високим темпом початкового росту, — пояснює Максим Гаврилюк. — Це означає, що РЖТ ЕККЗАКТ добре переносить ранньовесняні коливання температури, які можуть траплятися за умови ранньої сівби, тому його можна сіяти в оптимально ранні строки. Він стартує досить швидко та дає дружні сходи.

Характеристики стресостійкості цього гібрида дають можливість повністю реалізувати потенціал урожайності. Саме завдяки генетичним властивостям, РЖТ ЕККЗАКТ — один із лідерів за показниками врожайності кукурудзи цього року.

У складні часи, які сьогодні переживає наша держава, аграрії мусять брати до уваги всі фактори, вибирати найоптимальніші варіанти та ухвалювати непрості рішення. Гібрид кукурудзи РЖТ ЕККЗАКТ поєднує в собі всі найкращі характеристики для досягнення найвищих результатів у господарстві, тому ми рекомендуємо звертати на нього увагу, – підсумовує Максим Гаврилюк, менеджер зі співпраці з ключовими клієнтами в Західному регіоні ТОВ «РАЖТ Семенс Україна».  

 

РЖТ МОТОРІККС – новий стандарт посухостійкості

Водночас у компанії «РАЖТ Семенс Україна» пропонують випробувати ще один новий продукт, який цьогоріч уперше з’явився на українському ринку — гібрид кукурудзи РЖТ МОТОРІККС (ФАО 290). Він не має критичних вимог до мінерального живлення, відмінно переносить посуху (9 балів із дев’яти) і показує відмінні результати навіть у зоні недостатнього зволоження. До нього рекомендують приглянутися аграріям із різних регіонів України — це один із гібридів, який найкраще зможе розкрити свій потенціал у різних куточках держави.

 

Основні переваги РЖТ МОТОРІККС – висока посухостійкість та швидка вологовіддача. Гібрид має зубовидний тип зерна. Пластичний до умов вирощування: добре почуватиметься за мінімального та нульового обробітку ґрунту, — зауважує Максим Гаврилюк. — Чому ми на цьому наголошуємо? На сьогодні ситуація в державі така, що мусимо вибирати той гібрид, який із мінімальними затратами на обробіток ґрунту та живлення даватиме максимальний урожай. Хочемо чи ні, обставини такі, що треба економити, а на добрива й обробіток ґрунту припадає левова частка витрат. Це доволі важливий фактор. Ще одна перевага: гібрид РЖТ МОТОРІККС має досить компактну висоту рослини, він не нарощує багато зеленої маси — розвивається в качан і дає добрий урожай.

Відмінна посухостійкість та швидка вологовіддача в поєднанні зі стабільністю формування врожаю у несприятливих умовах створюють надійний фундамент для максимальної реалізації потенціалу гібрида РЖТ МОТОРІККС. Однак господарі мають налаштовувати себе на те, що зменшуючи кількість добрив, здешевлюючи технологію, вони, можливо, отримають менше зерна. Гібрид даватиме пристойний урожай, забезпечивши економіку вирощування, але не зможе максимально проявити себе.

Зважаючи на характеристики гібридів кукурудзи, представлених на українському ринку французькою селекційною компанією RAGT Semences — як гібрида РЖТ ЕККЗАКТ, який уже пройшов випробування на полях українських аграріїв і створив собі позитивне реноме, так і  гібрида РЖТ МОТОРІККС, котрий має свої генетичні переваги, виважені до останньої йоти селекціонерами, усе більше агровиробників зацікавлені ввести ці новинки собі у виробництво. Стабільність у несприятливих погодних умовах, висока врожайність та добра вологовіддача, здатність реагувати на технологічні складові — характеристики, підтверджені відмінною репутацією компанії RAGT Semences у світі та практичним досвідом аграріїв України — надійні камені, на яких базується успішна економіка вирощування кукурудзи.