Соя: нові рекордсмени за врожайністю та вмістом протеїну
01/2023

Соя: нові рекордсмени за врожайністю та вмістом протеїну

Соя стає все більш запитуваною культурою, котру українські аграрії включають до сівозміни. Це й не дивно, адже вона належить до переліку високорентабельних сільгоспкультур, особливо — сорти із високим вмістом протеїну, за якими полюють як трейдери, так і переробники.

Як й інші зернові бобові культури, у симбіозі із бульбочковими бактеріями соя засвоює із повітря азот — до 80% загальної потреби. Науковці підрахували, що це приблизно 250 кг/га, 25–40% з яких залишається у післяжнивних рештках для наступних культур. У сучасних умовах дефіциту мінеральних добрив соя — безцінний попередник для озимих культур: якщо її сорти підібрані правильно, то наступні культури будуть посіяні вчасно і на час настання холодів перебуватимуть у фазі середини — кінця кущення, міцні та готові до зимівлі.

Правильний сорт — основа успіху

Цьогоріч сільськогосподарський сезон видався непростим: через тривалі рясні вересневі дощі пізньостиглі сорти сої аграрії збирали пізно і в складних умовах. Тим часом у Волинській області завбачливі господарі вирішили оновити перелік культур і посіяти новий сорт, що з’явився на ринку лише минулого (2021) року — ранньостиглу сою РЖТ СІРЕЛІЯ (група стиглості 000, CHU 2350), вегетаційний період якої становить 95-100 днів. Планували віджнивувати раніше і на звільнених ділянках закласти озимі. Сплановано — зроблено! Завдяки тому, що період вегетації рослин цього сорту дуже короткий, до 5 вересня соя РЖТ СІРЕЛІЯ на Волині була готова до збирання. Перед затяжними дощами аграрії без проблем її обмолотили і встигли посіяти озиму пшеницю, тож нині розглядають сорт як чудовий попередник для озимих.

РЖТ СІРЕЛІЯ – сорт для України новий, з’явився на ринку лише минулого року, однак, добре відомий в Європі, — знайомить із новинкою на ринку сої Олег Пащенко, керівник відділу зернових та зернобобових культур ТОВ «РАЖТ Семенс Україна». —  У нашій лінійці сортів РЖТ СІРЕЛІЯ – на початку ранньостиглої групи, має рекордну врожайність, високий вміст протеїну, тому має великий попит на ринку. Така популярність серед європейських фермерів міцно закріпила за цим сортом одне із лідерських місць за обсягом продажів сої французькою селекційною компанією RAGT Semences.

 

РЖТ СІРЕЛІЯ – рекордна врожайність

Сорт РЖТ СІРЕЛІЯ дуже позитивно зарекомендував себе і в українських реаліях цього року.

За результатами, отриманими на демопосівах сої, закладеними на базі ПАП «Агропродсервіс» на Тернопільщині, сорт РЖТ СІРЕЛІЯ зайняв заслужене перше місце з-поміж 17-ти інших сортів – з урожайністю 48,8 ц/га.

Компанія «Агропродсервіс», додамо, належить до асоціації «Дунайська соя» (організація націлена на поширення ідеї вирощування не-ГМ сої) та широко відома інноваційними та дослідницькими підходами до насінництва. На демополях, закладених підприємством цього року, було представлено 17 сортів сої, серед них п’ять — компанією RAGT Semences, 12 сортів — іншими п’ятьма оригінаторами. Врожайність РЖТ СІРЕЛІЯ у заліковій вазі становила 48,8 ц/га (це перший рекорд сорту), а маса тисячі зерен — 212,8 г (теж найкращий результат), вміст білка — 41%, олійність — 20,7%. Найкращий серед усіх представлених сортів — підсумували господарі демопосівів.

Якщо пригадати погодні умови цього сезону, то рік був ніби й непоганим: літо дощове, всі очікували, що врожайність основних культур — сої, соняшнику, кукурудзи будуть на рівні минулого року, а може й кращі. Однак ключова проблема весни полягала в тому, що минулого року була суха осінь, безсніжна зима, запас ґрунтової вологи був дуже мінімальний. Багато рослин, котрі через відсутність дощів навесні недоотримали достатньо вологи, уже на старті почувалися досить слабкими. Прохолодне літо також не посприяло рекордному врожаю.

Попри це, завдяки тому, що вегетаційний період РЖТ СІРЕЛІЯ — 95-100 днів, рослини цього сорту максимально швидко розвивалися від посіву і в період росту, а також під час формування урожаю і наливу бобів, — каже Олег Пащенко. – Окрім досить високого, як порівняти зі сортами конкурентів, показника маси тисячі зерен (212,8 г), експерти зазначили, що РЖТ СІРЕЛІЯ сформувала досить крупне вирівняне насіння. Вирівняність насіння — не випадковість — ця характеристика, закладена у сорт на рівні генетики. У насіннєвій компанії ТОВ «Волочиськ-Агро» на Хмельниччині, де теж цього сезону вперше вирощували РЖТ СІРЕЛІЯ, спрямували вчасно зібраний урожай на доробку. З усього обсягу, як дізналися на насіннєвому заводі, відійшло максимум 6% зерна — тобто, 94% бобів були одного розміру. Для сої це дуже хороший показник. Зазвичай, у межах допустимого – до 15-20% відходу.

 

Сорт надзвичайно пластичний до умов вирощування зі стабільно високим результатом урожайності. Навіть за погодно-кліматичної нестабільності, котра за останні роки із винятку перетворюється на норму, сорт повністю розкрив свій потенціал в умовах, у яких він був розміщений.

Привабливості індетермінантному сорту РЖТ СІРЕЛІЯ  додає стійкість до вилягання (показник 8 балів із 9-ти можливих) та стійкість до розтріскування (9 із 9). Завдяки цим характеристикам, а також – ранній строк дозрівання і високі якісні показники вмісту олії та білка у насінні, усе більше агровиробників бажають мати у своїй сівозміні цей сорт.

Всі сорти сої в портфоліо «РАЖТ Семенс Україна» характеризуються  вмістом протеїну у насінні на рівні 40% і більше, — розповідає керівник відділу зернових та зернобобових культур компанії. — Це дуже хороший показник для експорту — низькобілкова продукція для цих цілей не годиться, зате закордоном трейдери доплачують сільгоспвиробникам за сою із вмістом протеїну понад 36% — сподіваюся, скоро так буде і в Україні. Переробні підприємства теж ретельно контролюють цей показник та просто-таки полюють за високопротеїновими сортами.

Абсолютний протеїновий рекордсмен — РЖТ СФІНКСА

Всі сорти сої RAGT Semences, що їх вирощували на демопосівах у ПАП «Агропродсервіс» на Тернопільщині, підтвердили характеристики, заявлені оригінаторами та продемонстрували високий вміст білка у насінні.

Особливо відзначився новий на ринку України перспективний сорт РЖТ СФІНКСА: із вмістом протеїну на рівні 42,1% він випередив за цим показником усі інші 16 сортів сої, вирощені на демоділянках ПАП «Агропродсервіс».

 

Сорт РЖТ СФІНКСА – абсолютна новинка, лише у грудні минулого року внесений до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Характеризується найвищим вмістом протеїну серед інших у лінійці ранньостиглих сортів, — звертає увагу Олег Пащенко, керівник відділу зернових та зернобобових культур «РАЖТ Семенс Україна». — Це сорт із високим потенціалом урожайності та збалансованими агрономічними характеристиками. Гадаю, це сорт наступних сезонів, він цікавий, тому радимо нашим партнерам звернути на нього увагу, пробувати, сіяти і мати на своїх полях кращі європейські сорти.

Лінійка сої RAGT Semences — це 25 високопродуктивних сортів, шість із яких представлені на ринку України. Серед них — 4 новинки: ранньостиглі (000) – РЖТ СФІНКСА, РЖТ САЛЬСАРЖТ САТЕЛІЯ; середньорання (00) – РЖТ САКУЗА.

 

Загалом генетика сої французької селекційної компанії RAGT Semences вирізняється високою стійкістю до вилягання, до розтріскування стручків, толерантністю до склеротиніозу.

Сорти сої, запропоновані французькими генетиками українським аграріям, пройшли попередній відбір, вони найкраще акліматизувалися та адаптувалися до різних ґрунтово-кліматичних умов і повністю реалізували свій потенціал на українських землях. Ранньо- та середньостигла соя RAGT Semences уже стала справжнім відкриттям для місцевих аграріїв, і щойно вийшовши на український ринок, уже має тут своїх прихильників.