Ріпак з міжряддям на 70см?
05/2020

Ріпак з міжряддям на 70см?

Який гібрид буде краще підходити для цього і чому?

Все більше поширюється тенденція на вирощування ріпаку з міжряддям 70 см, завданням є збільшення площі живлення для реалізації потенціалу гібриду в умовах достатнього зволоження  та більш пластичному вирощувані у стресових умовах посухи.

 Ми б хотіли поділитись з Вами нашим досвідом та допомогти сфокусуватись на правильних критеріях при виборі гібриду.

Основні критерії при відборі ріпаку на 70 см є:

1. Висота гібриду

2. Здатність до гілкування та тип гілкування

3. Група стиглості гібриду

4. Стійкість до вилягання

5. Стійкість до захворювань

6. Стійкість до розтріскування

Висота гібриду

Компактність та низькорослість у даному випадку не дадуть змогу використати повністю площу та закласти максимально велику кількість стручків. Такі гібриди краще використовувати під стандартні типи міжрядь . Для 70 см міжряддя найкраще підходять високорослі гібриди які мають набагато більший каркас для закладки стручків та відкриють потенціал набагато краще при збільшені площі живлення.

Здатність до гілкування та тип гілкування

Це надзвичайно важливий показник адже він відповідає за індивідуальну продуктивність кожної рослини . Ми рекомендуємо звернути увагу на гібриди, які чудово формують гілки з нижньої розетки саме ці гілки по продуктивності майже не поступаються основному стеблу і дають можливість відкрити максимально потенціал гібриду і кожної рослини.

Група стиглості гібриду

В залежності від умов вирощування група може коливатись, так, для зони достатнього зволоження найкращою групою є середньопізня для розкриття потенціалу і можливості максимально закласти стручки. У зоні недостатнього зволоження рекомендуємо звертати увагу на середньостиглі гібриди і середньопізні з високою посухостійкістю.

Стійкість до вилягання

Важливим моментом є стабільність гібриду по відношенню до абіотичних факторів, які постійно кидають виклики під час вирощування ріпаку. Дуже важливо вибирати гібриди стійкі до вилягання для зменшення шансів на втрату стабільності посіву.

Стійкість до захворювань

Важливими захворюваннями, на які потрібно звернути увагу при вирощувані ріпаку на 70 см це Фомоз та Вертицильоз .

Стійкість до розтріскування

При вирощуванні і роботі з рослинами з великою кількістю гілок дуже часто є втрата рівномірності достигання і тому важливо відбирати гібриди, які будуть стійкі до розтріскування і мати хороше рівномірне достигання.

Аналізуючи всі вище перераховані аспекти ми рекомендуємо використовувати при посіві на 70 см гібрид від РАЖТ - БОНАНЗА

https://ragt-semences.com.ua/uk-ua/nos-varietes/%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B9-%D1%80%D1%96%D0%BF%D0%B0%D0%BA

Ми маємо чудовий досвід у роботі з цим гібридом на такому міжрядді і, для прикладу, демонструємо вам посів на 70 см у господарстві ТОВ «ВОЛИНЬ-АГРО» на площі 400 га.  

Як ви бачите на фото гібрид чудово розгілкувався і велика кількість гілок саме з нижньої розетки, вони в свою чергу формують потужну гілку, яка виступає на рівні з основним стеблом.

Гібрид має висоту вище середньої, що дає йому можливість краще адаптуватись до такої площі живлення . Бонанза є гібридом середньопізньої групи стиглості і це дає їй можливість в умовах що склалися цього року продовжувати цвітіння і закладати максимальну кількість стручків на відміну від середньостиглої і ранньої групи, які вже завершили період цвітіння.

Ми пишаємося високою стійкістю до хвороб, та стійкістю до вилягання, яку гібрид Бонанза демонструє з року в рік.

Гібриди нашої компанії мають сильну сторону в стійкості до розтріскування, що дає нам можливість протидіяти важким умовам вирощування, які склалися цього року.

БОНАНЗА повністю адаптований до вирощування на різній ширині міжряддя, і прекрасно себе проявляє на 70см.