Чому топові агрокомпанії України обирають сильну генетику сортів озимої пшениці RAGT
07/2021

Чому топові агрокомпанії України обирають сильну генетику сортів озимої пшениці RAGT

Пшениця озима RAGT Semences – високі стабільні врожаї та адаптивність в умовах ризикованого землеробства

Цьогоріч експерти прогнозують в Україні рекордний урожай зернових – за попередніми підрахунками, очікувано, він досягне показника 75 млн тонн. Кліматичні умови на більшій частині території країни в цілому є сприятливими для розвитку всіх сільськогосподарських культур, посухи, як минулого року, з досить високим відсотком вірогідності – не буде.

За оцінкою Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» найвідчутніше серед усіх сільськогосподарських культур зростуть обсяги валового збору озимих зернових – на 15,9% проти 2020 р. Зокрема, збільшення відбудеться переважно завдяки досягненню рекордних урожаїв озимої пшениці – на рівні 28,5 млн т.

Пшениця озима і справді є перспективною культурою, адже попри підвищення температури повітря та зміну режиму зволоження, агрокліматичні умови для її вирощування залишаться сприятливими та задовільними на всій території України.  [Балабух В. О., к. геогр. н., ст. н. сп., УкрГМІ ДСНС України та НАН України, 2020 р.].

Водночас цього року спостерігаємо надмірне зволоження для періоду формування та наливу зерна. Прохолодна дощова погода сприяє накопиченню та збереженню вологи у ґрунті, однак заразом і розповсюдженню хвороб та бур’янів. У регіонах, де пройшли сильні дощі та випадав град це призвело до локального полягання посівів зернових культур.

RAGT Semences – сильна генетика насіння

У сучасних мінливих умовах особливого значення для вирощування стабільних урожаїв зернових набуває сильна генетика насіння. RAGT Semences – єдина мультинасіннєва компанія, що веде селекцію 32 видів культур – це 100 років історії та 70 років селекції рослин! Селекція компанії в галузі зернових культур спрямована на створення високопродуктивних сортів, отримання високих і стабільних урожаїв в умовах ризикованого землеробства, кращої якості зерна, вищої толерантності до хвороб у поєднанні з високою стресостійкістю рослин, пластичністю та адаптивністю до ґрунтово-кліматичних умов. RAGT Semences – лідер у галузі селекції пшениці м’якої в Європі.

RAGT Semences  лідер у галузі селекції пшениці м’якої в Європі.

На ринку України компанія пропонує високопродуктивні цінні сорти пшениці озимої, чудово адаптовані до вирощування на нашій території. На сьогодні  це потужна сімка із сильною генетикою: РЖТ Реформ, РЖТ Мачболл, РЖТ Лінус, РЖТ Ребелл, РЖТ Практік, РЖТ Балетка, РЖТ Бодицек.

Побачити ці сорти в полі та дізнатися про особливості кожного агровиробники мали змогу під час Форуму аграрних інновацій «Нове Зернятко», який ось уже шість років поспіль проводять у ПАП «Агропродсервіс» у селі Настасів на Тернопільщині.

Цього року форум проводили впродовж чотирьох днів  22–25 червня, у форматі відкритих семінарів з насінництва «Живе спілкування в полі». Загалом захід відвідало понад пів тисячі агровиробників з різних регіонів України. Редакція GrowHow.in.ua зібрала для вас коментарі організаторів події та відгуки її учасників.

Любов Джурик, агроном-консультант з насінництва ПАП «Агропродсервіс»:

— Селекція французької насіннєвої компанії RAGT Semences представлена в ПАП «Агропродсервіс» уже роки. Ми були, мабуть, найпершим елітним насіннєвим господарством, яке взяло їхні сорти на розмноження та почало реалізовувати їх в Україні. Тепер на рік ми беремо й до 100 тонн еліти.

Любов Джурик, агроном-консультант з насінництва ПАП «Агропродсервіс» і Максим Гаврилюк, менеджер по роботі з ключовими клієнтами в Західному регіоні, ТОВ «РАЖТ Семенс-Україна»

 

На сьогодні в портфоліо ПАП «Агропродсервіс» є 5 сортів озимої пшениці RAGT Semences: РЖТ Реформ — сорт, який має найбільший попит у сільгоспвиробників не лише в Україні, а й у Європі, новинки — РЖТ Лінус і РЖТ Мачболл, РЖТ Ребелл та РЖТ Практік.
Сорти RAGT Semences — це дуже сильна селекція та багата генетика. Вони характеризуються високою врожайністю та стабільністю: за будь-яких погодних умов ми можемо бути впевнені, що матимемо врожай і прибуток.

— Гарний вигляд має в полі РЖТ Реформ — зерно вирівняне, велике, відходів мало, що важливо в насінництві. Цей сорт вирізняється рекордними врожаями: на насіннєвих посівах минулого року ми отримали 91,4 ц/га, а 2018-го — 94,4 ц/га.

Сорт стабільний, не примхливий до строків посіву, адже через погодні умови останніх років (восени або посуха, або дощить) посіяти в оптимальні строки неможливо, та на врожайність це впливає. РЖТ Реформ — один із флагманів продажів у ПАП «Агропродсервіс».

Новинка в нашому портфоліо — РЖТ Мачболл. Це високоінтенсивний сорт озимої пшениці, який тільки минулого року «зайшов» в Україну, і ми були єдиним насіннєвим господарством, яке його реалізовувало. У перший рік розмноження на демоділянці РЖТ Мачболл показав результат 109,9 ц/га; 2020-го, попри складні погодні умови — 87,5 ц/га на насіннєвих посівах. Цьогоріч уже кілька компаній пропонують цей сорт для продажу, адже він характеризується стабільно високою врожайністю за різних умов вегетації та хорошою стійкістю проти церкоспорельозних кореневих гнилей, — зазначає агроном-консультант.

— Загалом на демопосівах у ПАП «Агропродсервіс» понад 60 високопродуктивних сортів озимої пшениці провідних європейських оригінаторів. До кожного з них приглядаємося та аналізуємо не тільки за врожайністю, а й за якісними показниками: білок, клейковина, маса тисячі насінин, толерантність до строків посіву, стабільність, зимостійкість, стійкість до хвороб, стійкість до вилягання, осипання і посухи та іншими. Наприклад, новинки нашого портфоліо: РЖТ Мачболл — має максимальну зимостійкість — 9 балів; РЖТ Лінус — найвищу стійкість до вилягання та осипання, тобто ми розуміємо, що йому не потрібні регулятори росту, адже сама генетика сильна, соломина в сорту тверда, вона не вилягає; також сорт характеризується високою стійкістю до посухи — рекомендований для вирощування на Поліссі та в Лісостепу.

Отож, кожен сорт, представлений у насіннєвих посівах ПАП «Агропродсервіс», має щось особливо цінне, завдяки чому ми його вибрали та з впевненістю можемо пропонувати нашим клієнтам. Селекція RAGT Semences гармонійно доповнює наше портфоліо, що гарантує високі врожаї та стабільну прибутковість виробництва, — наголосила Любов Джурик.

РЖТ Реформ  сорт №1 у Німеччині!

РЖТ Реформ є лідером за врожайністю в Європі. Про це свідчать площі насіннєвих посівів у Німеччині, де сорт займав перше місце 4 роки поспіль!

РЖТ Реформ  це високоінтенсивний сорт пшениці озимої з надзвичайно високим потенціалом урожайності.

Сорт середньопізній, має високу зимостійкість (9 балів) і стійкість до вилягання та осипання (8 балів). Пшениця безоста, рослини невисокі  70-78 см, чудово реагує на росторегуляцію та гарно кущиться.

Має високу толерантність до захворювань, особливо до борошнистої роси, септоріозу та фузаріозу колоса, бурої та жовтої листкової іржі  8 балів. Якісною особливістю цього сорту є висока маса 1000 зерен  48-52 грами.

Рекомендована зона вирощування  Лісостеп і Полісся.

РЖТ Мачболл  стабільно висока врожайність за різних умов вегетації

Високоінтенсивний сорт озимої пшениці РЖТ Мачболл створений німецькими селекціонерами спеціально для Східної Європи. Цей новий сорт успадкував німецьку врожайність та чеську зимостійкість.

Належить до групи середньопізніх сортів, має високу толерантність до захворювань  8-9 балів, зокрема до бурої та жовтої листкової іржі, борошнистої роси, церкоспорельозних кореневих гнилей.

У цього сорту також відмінні й агрономічні характеристики  висока зимостійкість (9 балів) і стійкість до вилягання (8 балів), добра посухостійкість. Сорт є густоколосового типу, безостий, маса тисячі зерен  42-45 грамів.

У середньопізній групі РЖТ Мачболл характеризується чудовою стабільністю врожаю.
Рекомендований для вирощування на Поліссі та в Лісостеповій зоні України.

Андрій Дуда, головний агроном ПСП «Зоря», Тульчинський р-н, Вінницька обл.:

— В обробітку в нашому господарстві — 1500 гектарів землі, озиму пшеницю вирощуємо на площі 500 га. З компанією «Агропродсервіс» співпрацюємо вже більш як 5 років: щороку купуємо тут насіння, тому відвідуємо всі їхні заходи. Загалом ми задоволені їхньою роботою, пропозиціями та якістю насіння.

Компанія RAGT Semences стала відомою для нас кілька років тому. Минулого року ми придбали в ПАП «Агропродсервіс» насіння озимої пшениці сорту РЖТ Реформ. Тодішня весна була дуже холодна — посіви сильно вразили приморозки, склалося таке враження, що ми можемо навіть втратити насіння. Але ми провели боронування, підживлення азотними добривами й сорт «відійшов». У підсумку з цієї насіннєвої ділянки ми зібрали рекордний для себе врожай — 92 ц/га. Попри складні умови, попри стан посівів навесні, РЖТ Реформ дав найкращий максимальний урожай — на 10-15% більше, як порівняти з іншими сортами, а традиційно ми висіваємо 4-5 сортів пшениці європейської та вітчизняної селекції. Ми задоволені, обов’язково вирощуватимемо його надалі.

Цього року в нас уже 50% усіх площ під пшеницею (250 га) — це сорт РЖТ Реформ, також взяли на розмноження РЖТ Практік. Сьогодні приглянули для себе й кілька нових сортів — пробуватимемо, — поділився враженнями Андрій Дуда.