Чому сорт РЖТ Реформ №1 на ринку України та Німеччини?
03/2020

Чому сорт РЖТ Реформ №1 на ринку України та Німеччини?

За даними Держстату України посівні площі пшениці в 2020 році оцінюються в 6,4 млн.га, що становить 99,4% у порівнянні з минулорічними. Хоча експерти прогнозували незначне збільшення площ до 6,6 млн. га. Перш за все, це пов’язано з погодними умовами, що склалися в минулому році. Суха осінь поставила аграріїв перед вибором - висівати пшеницю в оптимальні строки в сухий ґрунт, чи чекати вологу та свідомо йти на пізні строки посіву.

Готуючи ґрунт під пшеницю, як і інші озимі зернові культури, посівний шар треба довести до дрібногрудочкуватого стану, щоб забезпечити максимальне нагромадження і збереження вологи та створити сприятливі умови для сівби.

Проте, всі ці операції призвели до висушування верхнього шару ґрунту, в результаті чого було важко витримати рівномірну глибину висіву, тому на полях часто зустрічаються ділянки з неякісним посівом.

 

Такі проростки витрачають багато енергії на подолання більшого прошарку ґрунту, тому на поверхні вони з’являються ослабленими, коренева система також слабка та рослини майже ніколи не кущаться.

Вирішення уже існуючої проблеми можливе за допомогою ранньовесняного підживлення, перед відновленням вегетації норма азотних добрив повинна становити орієнтовно в д.р.
••• 70-90 кг/га на зріджених посівах,
••• 50-60 кг/ га у задовільному стані,
••• 20-30 кг/га у доброму.
Для підживлення рекомендується використовувати аміачну селітру. Внесення у ґрунт амоній аміачної селітри поглинається ґрунтовим вбирним комплексом, що знижує його рухомість і частково нітрифікується. Нітратна ж форма утворює розчині солі що легко засвоюються рослинами.

Також одним з елементів технології збільшення продуктивного стеблостою рекомендовано застосувати у фазу 21-25 ВВСН регулятор росту з д.р. хлормекват хлорид з нормою 0,5-1л/ га , ця операція додасть 10-15% продуктивних стебел. Але слід пам’ятати, оптимальний діапазон температур є 8-15 С, а також застосування препарату в безхмарну сонячну погоду.

Також, важливим аспектом при пізніх строках сівби є вибір сорту, так як сорти по різному реагують на таку змінну. Критерієм для вибору є показник оптимальної кількість продуктивного стеблистою на час збирання.

В портфоліо компанію РАЖТ Семенс, представлений сорт Ребелл, який придатний до пізніх строків сівби, в якого оптимальна кількість продуктивного стеблистою в межах 650 шт/, він досягає високих показників урожаю за рахунок озерненості та гарної маси 1000 насінин, так як є сортом колосового типу.
На даний час сорт сформував 2-3 масивних продуктивних пагони, що є оптимальною кількістю.

https://ragt-semences.com.ua/…/%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%…

 

 

​▪️Фітосанітарний стан посівів.

Не зважаючи на пізні посіви озимих зернових, рослини все ж таки були уражені септоріозом. Хвороба яка розповсюджена на всій території України, та при якій можливий недобір урожаю до 30% при значному заражені на ранніх фазах розвитку.

Втрата урожаю відбувається через втрату асиміляційної поверхні, а також зміни в потоках асимілянтів від листового апарату до запасаючих органів рослини, що призводить до затримки асимілянтів та азоту в листках. Найбільший вплив від хвороби відображається на такому елементі структури врожаю як маса 1000 насінин. Зараження хворобою відбувається ще восени, від незароблених пожнивних решток, на якій зберігається гриб. А також, так як збудник дуже агресивний, можливе розповсюдження і при низьких температурах в умовах м’якої зими, яку ми і спостерігали в цьому році.

Слід зауважити що латентний період між зараженням та появою видимих ознак захворювань може проходити 4 тижні. Тому ефективним рішення в даній ситуації є якомога швидше зупинити захворювання.

То ж рекомендуємо перший фунгіцидний захист провести зі збалансованою комбінацією стробілурина та азолу, не слід працювати нижніми дозами так як це збільшує навантаження на азол, що в свою чергу може викликати резистентість патогена.

Також дієвими є профілактичні методи:
-Заробка пожнивних решток, що є джеролом інфекції (пікніди, псевдотеції) значно знижується.
-Використання більш толерантних сортів до даної хвороби, так як у пшениці існують чіткі сортові відмінності ( кількість пікнід на та розмір некрозів).

 Одним з таких сортів є РЖТ Реформ що є революційно новим, так як має високу толерантність до комплексу листових захворювань. Разом з тим, це сорт компенсаторного типу, що робить його пластичним до умов вирощування. Всі ці показники в сукупності і формують високі врожаї, що і дозволяє сорту РЖТ Реформ залишатися №1 та бути одним з найпопулярніших сортів як на ринку України так і Німеччини.

https://ragt-semences.com.ua/…/%D1%80%D0%B6%D1%82-%D1%80%D0…